Synthesizers voor beginners

Als starter is het soms lastig om te zien waar je nou precies moet beginnen met leren. Synthesizer leren spelen kan overweldigend voelen, maar alles wat je nodig hebt is een gids die je laat zien hoe je begint!

En laten wij dit nou net voor je klaar hebben staan! Dit is: Synthesizers voor beginners.


Beginnen met Synthesizer spelen

Als je wel eens in een muziekwinkel bij een synthesizer hebt gestaan, heb je misschien al wel ontdekt dat het even zoeken is naar hoe je precies een geluid uit de synth krijgt.

synthesizers voor beginners

Het is natuurlijk wel een super tof instrument, dus het is wel gaaf om wat aan je vrienden te kunnen laten horen. Hiervoor moeten we het instrument eerst gaan begrijpen.


Basis termen en vaktaal van synthesizers

Om de synthesizer te begrijpen moeten we eerst wat vaktaal gaan begrijpen. (synthtaal)

2 soorten synthesizers

Allereerst is het goed om te weten dat er twee verschillende soorten synthesizers zijn.

  1. Monofonische synthesizers
  2. Polyfonische synthesizers

Er zijn zeker nog verschillende geluiden en manieren om beide verder uit te breiden, maar voor het begin houden we het even bij deze twee.

Monofonische synthesizers

We kennen het woord mono in de muziek als 1. De monofonische synth staat voor 1 kanaal. Je kan niet meer dan 1 toon tegelijkertijd aanslaan.

Dit kan heel goed werken voor synth leads, bass lijnen. Doordat je maar 1 toon tegelijkertijd gebruikt kun je leuk met het geluid heen en weer dansen.

Polyfonische synthesizers

Waarschijnlijk raad je de betekenis van de polyfonische synthesizers nu wel.

De polyfonische synthesizer zorgt ervoor dat je meerdere tonen tegelijkertijd kan aanslaan.

Polyfonische synthesizers zijn vaak ingedeeld in het aantal voices. (4-voices of 8-voices bijv.) Dit staat voor het aantal tonen wat je tegelijkertijd kan aanslaan op de synthesizer.

Programs / patches en presets

Het laatste gedeelte vaktaal wat we moeten behandelen zijn de programs en verschillende patches die je op een synth kunt gebruiken.

Een preset is een vooraf ingesteld programma / patch. Wanneer je een synthesizer voor het eerst aanzet zul je waarschijnlijk verschillende presets zien, en ook 1 default preset.
Dit zijn geluiden die door de mensen van bijvoorbeeld KORG in de fabriek zijn opgenomen en ingesteld.


Eigen geluiden maken met de synthesizer

Presets zijn leuk en aardig. Maar wat jij en ik waarschijnlijk willen doen is het maken van eigen geluiden met de synthesizer. Dat is uiteindelijk waar dit mooie instrument uitermate geschikt voor is.

De opbouw van de synthesizer

Synthesizers kunnen allemaal verschillend zijn. Toch is de opbouw van de synthesizer vaak zo makkelijk mogelijk gemaakt door de fabrikant.

korg prologue synthesizers voor beginners

Het geluid wat je wil procuceren gebeurt, door instellingen die van links naar rechts op je synthesizer lopen.

Van links naar rechts heb je de articulation, de ocelators, de mixers, de cutoff, de filters / envelopes en uiteindelijk de effecten.

Dus op het moment dat je een geluid creëert ga je gestructureerd van de linker naar de rechter kant.

Andere synthesizers

Nu kan het zijn dat bij andere synthesizers de vormgeving iets anders ligt. Dit kan komen door het kleinere ontwerp, waardoor de onderdelen van boven naar beneden en links naar rechts worden vormgeven.

Wat wel altijd hetzelfde is zijn de lijnen die tussen de verschillende onderdelen staan. Zo volg je altijd een logisch pad naar het creëren van jouw geluid!


Beginnen met synthesizer sounds

Op een synthesizer beginnen we eigenlijk altijd met een basis geluid (default).

Normaal gesproken start alles op de synth met de ocelator sectie.

Ocelator en geluidsgolven

Dit is waar je de vorm van de geluidsgolf gaat bepalen. Je kan hier bijvoorbeeld kiezen voor een saw wave, of een triangle wave. Dit is een meer relaxed geluid dan de aggresieve saw.

Als laatste hebben we een square wave. Dit is geschikt om een videogame geluid na te bootsen, de vintage sound.

geluidsgolven synthesizer

Het is gaaf om deze geluiden in de ruwe basis te horen voordat het aangepast is naar je eigen wil. Wat je met je synthesizer gaat doen is namelijk het beheersen van deze geluidsgolven.

Hier komen de ocelators in beeld!

Nadat je een geluidsgolf hebt gekozen, kun je deze gaan aanpassen met verschillende ocelators zoals de shape. Nadat je geluiden hebt gekozen kun je deze op elkaar gaan layeren in de mixer.

Mixer van synthesizer

In de mixer kun je verschillende geluiden boven op elkaar laten mixen. Dit kan handig zijn omdat je verschillende soorten samen wil laten komen.

Zo kun je een bass synth maken met een triangle vorm, en deze boven op de lead synth met de sawtooth vorm lopen. Al heel gauw hoor je nu het verschil tussen een simpele basistoon, en een iconisch synthesizer sound.

In de mixer bepaal je ook hoe hard het volume van de verschillende sounds moet klinken. Dit doe je door aan de draaiknopjes te bewegen, en zo te spelen met het geluid.

Cutoff en filter sectie

Dit is misschien wel de leukste en meest spannende sectie van de synthesizer. De cutoff en de filter sectie bepaalt de unieke eigenschappen van elke verschillende synthesizer.

dit is de filter en cutoff sectie van de synthesizer

Waarom klinken sommige synths beter dan de andere? Elke synthesizer gebruikt de saw wave, triangle wave, dus de onderscheiding ligt meer in deze sectie.

Cutoff

Als je op een festival bent met een house dj, en er klinkt dat te gekke sound effect waardoor iedereen vlak voor de drop helemaal los gaat: Dat is vergelijkbaar met de cut-off op de synthesizer.

De cutoff kapt de hoge frequentie geluiden die je uitstuurt af zodat het gedempt wordt. Dit creëert een heel cool effect!

Filter sectie

Dit is de sectie waar je al het plezier gaat beleven. Hier kun je namelijk je eigen sound compleet veranderen en aanpassen naar je wensen.

De filter sectie bestaat uit 3 onderdelen:

  • AMP-sectie
  • EG
  • LFO

AMP sectie (ADSR envelope)

De AMP sectie bevat attack, decay, sustain en release. (ADSR)

De attack kun je gebruiken om je geluid echt te vormen. Denk hierbij aan het nabootsen van strings, woodwings: Het kan met deze optie.

Je besluit wat er gebeurd wanneer je de toets raakt. Wanneer je de attack opschroeft, zorg je dat het geluid langzaam opkomt. Dit kan een heel vet effect zijn.

Dit is een grafiek die uitlegt hoe de ADSR envelope werkt

De sustain is besluiten welk volume de noot moet hebben nadat je hem hebt ingedrukt.

Decay besluit hoelang het duurt om van de attack in de sustain te vallen. Je creëert hiermee dus een curve.

Als laatste is release precies het tegenovergestelde van de attack. De release besluit wat er gebeurt op het moment dat je je vingers van de toetsen afhaalt.

EG

Dit stukje begint iets lastiger te worden. Wat vooraf handig te weten is dat je met dit onderdeel van de synthesizer de cutoff sectie beinvloed.

Je hebt nog steeds de attack, decay, sustain en release, maar het beinvloed nu de cutoff sectie.

Er is geen uitleg hoe je dit precies moet doen, want alles wat je hier ook weer in bepaalt is naar eigen smaak. Dit is het vette aan synthesizer spelen! Je tweakt met geluiden en naar je eigen smaak maak je eigen unieke shit.

LFO

Last but not least: De LFO.

Het staat voor: Low Frequency Ocelator.

Verschillende geluidsgolf vormen die je kan maken met de LFO

Wat je met deze LFO doet is een signaal creëren wat je niet kan horen. In plaats van een audible geluid, creëer je hier mee een ritmisch geluid. Al je eerdere effecten blijven dus onaangepast, het gaat hier om het ritme in het geluid.

Een van de beste geluidsgolven die je kan combineren met de LFO is de square wave. Met de square LFO wave kun je het beste horen wat de LFO precies doet.

Speel met de verschillende onderdelen van de LFO om het ritme in geluid te creëren wat je vet vind klinken!

Effecten

Als laatste kunnen we nog effecten meegeven aan het geluid wat we gemaakt hebben.

Dit zijn onder andere delay of reverb. Deze effecten zijn bekend en kun je gebruiken om net dat beetje extra te geven aan je sounds!


Ga oefenen en wordt beter!

Je hebt nu de basis onder de knie van de synthesizer! Hoe meer je gaat spelen, des te sneller zul je alles begrijpen en onder de knie krijgen.

Het blijft een instrument, en oefening baart hierbij zeker kunst.

Mocht je op zoek zijn naar een hele goede synthesizer om mee te beginnen: Wij hebben in dit artikel de Korg Prologue als voorbeeld genomen. Dit is de perfecte synthesizer om bekend mee te raken en de synthesizer als geheel te leren spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *